[vc_row][vc_column][ultimate_spacer height=”10″][vc_column_text]

KATOLİK KİLİSESİ
İskender Paşa Mah. Sümer Sok. No: 24-26
Tel: +90 (0) 462 321 21 92

Ayin Saatleri:
Pazar Günü 1
Hafta içi: 0
Akşam övgüsü: 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]1 Ocak 1845 yılında Rus Zar’ı “I. Nicolas’ın emri üzerine ‘Rysya’daki Cürclstan’dan 8 kişilik bir <Kapüsen (ortaçagda <Italya’da oluşan bir rahip topluluğu) papazlar gurubu kovularak ‘Trabzon’a 21 Ocak günü vardılar. <Fransız konsolosu bay Clairambault desteği ile Trabzon’da bir “dernek” kurdular. Bir toprak parçası satın alarak ilk evi inşa ettiler.Russya’nın Tiflis şehrinden getirmiş oldukları “çocuğun sakin uykusuna bakan Meryem’in tablosunu oraya koydular. Rusya konsolosu da bir Mjoskova haddehanesinde dökümü yapılan bir çan bağışında bulundu (1846).

 

1862’den 1864’e kadar da yeni manastırın’ ve ana binayı inşa ettiler. Bu yeni manastır tamamı ile taştan olup sırtını dağa vermektedir. Ortaçaga ait bir kaleye benzemektedir. Bütün kapı ve pencerelerin dışa bakan cepheleri oyma taş çerçevelerle donatılmış-tır.

 

28 Subat 1866 yılında da, Kıyım Savaş’ının süre geldiği zamanda Sultan Ahmet Abdülmecit, Trabzon’a ziyarete gelen Kristiyanların kullanabilecekleri bir kilisenin inşa edilmesi için gerekli izini verdi.

 

Etraftaki toprak düzeltildikten sonra, <Italyan doğumlu Başrahip Filippo Mazzoni, kilisenin ilk taşının konulması törenini hazırlar ve 4 Ekim 1869 tarihinde gerçekleştirir. Kilisenin inşasına Trabzon’daki tüm yabancı “Katolikler katıldılar. Çeşitli nedenlerden dolayı inşaat bir çok kez durdu. Kötü hava şartları, ekonomik sorunlar, Latin katolikler tarafından istilaya uğradıklarını düşünen Rum Ortodoksları karşı koyuşları gibi.

 

Sancta Maria Kılisesi 2 Subat 1874 tarihinde açıldı fakat 19 Mart günü kutsazıdı.

 

Kilise, roman-barok atilinde inşa edilmiştir. Kilise üç ana bölüm veya koridorlardan meydana gelmiştir. “iki yan bölüm, yan sunak masalarına varmaktadır. Bunlar eskiden aziz fransua ve aziz Antuan’a, şimdi ise Mesi’isa ve Bakire Meryem Ana’ya adanmışlardır. Taştan dört sütun hem destek hem de kirişlerin bağlantı yerini teşkil etmektedirler. Duvarlar ise deprem olasılığına karşı, demir çubuklarla desteklenmiş, bunlar da kilisenin tavanında bir taraftan ötekine kadar uzanınaktadırlar.

Büyük sunak masasının sağında Trabzon’lu Meryem’in yağlı boya tablosu vardı. Rafael devrinin ilhanıları ile çizilmiş ve aynı zamanda <italyan varyasyonları (değişim) ile tanınan 17nci ve 18inc yüzyılın izlerini taşımaktadır. Kimin tarafından yapıldığı ise bilinmemektedir. Ocak 1845’te Tiflis’ten Filippo Mazzoni’in paltosunun içinde ve sarılmış bir şekilde Trabzon’a getirilmiştir fakat Nisan 1988 yılında çalınmıştır. Kilisede (sağ tarafında) bir fotoğrafunn baskısı bulunmaktadır.

Sunak masasının dip tarafı rahip Luca Borciani’nin eseri olup taş oymasıdır ve cünye taşından yapılmıştır (1886). Su andaki sunak masası ise mermerden olup Kilisenin 100üncii yılı dolayısıyla ‘İzmir başpiskopos John Boccella tarafından bağışlanmıg ve aynı zamanda kutsannuştir (1969).

Başlıca tarihi kişilerin tabloları ise eski manastırın içinde muhafaza edilmektedir: Trabzon’daki ilk Kristlyan cemaatin kurucusu aziz Petrus, aziz Andreya ve koruyucu aziz Eugenius.

kilise, Türk Hükümetl tarafından “Tarihi ‘Eser” olarak kabul edilmiştir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]